Waterhardheid Spaubeek (Beek)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Spaubeek (Sjpawbik) is ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Spaubeek (Sjpawbik) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Spaubeek is een kleine woonplaats met 3.470 inwoners. Spaubeek ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Beek.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Spaubeek

U kunt een hardheid van 7,34 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Spaubeek objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Spaubeek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Spaubeek

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Spaubeek?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Spaubeek is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.