Waterhardheid Spijk (Lingewaal)

Zacht
0
7,00
dH
7,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Spijk minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Spijk is 7,10 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Spijk is een kleine woonplaats met 885 inwoners. Spijk maakt deel uit van de gemeente Lingewaal. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Spijk

U kunt een waterhardheid van 7,00 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Spijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,00 Duitse graden in Spijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Spijk

Rekensom voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Spijk?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijk is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.