Waterhardheid Spijkenisse (Nissewaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Spijkenisse ligt rond de 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Spijkenisse is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Spijkenisse telt 71.015 inwonenden. Dit is onderdeel van de top-50 steden van Nederland en is daarmee een vrij grootschalige woonplaats. Spijkenisse ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Spijkenisse

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Spijkenisse waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Spijkenisse**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Spijkenisse

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Spijkenisse?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijkenisse is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.