Waterhardheid Spijkerboor (Wormerland)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Spijkerboor. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Spijkerboor is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Spijkerboor is een kleine woonplaats met 180 inwoners. Spijkerboor is onderdeel van de gemeente Wormerland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Spijkerboor

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Spijkerboor waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Spijkerboor**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Spijkerboor

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Spijkerboor?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijkerboor is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.