Waterhardheid Sprang-Capelle (Waalwijk)

Zacht
0
6,89
dH
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,89 dH. Zo hard is het drinkwater in Sprang-Capelle minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Sprang-Capelle is 7,56 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Sprang-Capelle biedt plaats aan 9.730 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Sprang-Capelle is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Waalwijk.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Sprang-Capelle

De betekenis van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,89 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,89 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Sprang-Capelle waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,89 Duitse graden in Sprang-Capelle**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sprang-Capelle

Berekening voor 6,89 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Sprang-Capelle?

Iedereen ondervindt onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sprang-Capelle is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,89 naar 0 Duitse graden te reduceren.