Waterhardheid Sprundel (Rucphen)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Sprundel kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 7,84 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Sprundel is een kleine woonplaats met 4.955 inwonenden. Sprundel is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Rucphen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Sprundel

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,84 dH misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 7,84 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Sprundel objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,84 dH in Sprundel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Sprundel

Becijfering voor 7,84 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sprundel?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sprundel is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,84 naar 0 Duitse graden te reduceren.