Waterhardheid St.-Annaparochie (het Bildt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in St.-Annaparochie bedraagt ongeveer 8,10 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalkvormende deeltjes.

St.-Annaparochie telt 4.780 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. St.-Annaparochie bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente het Bildt.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater St.-Annaparochie

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 8,10 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douche accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 8,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid St.-Annaparochie waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 8,10 dH in St.-Annaparochie**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water St.-Annaparochie

Calculatie voor 8,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in St.-Annaparochie?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats St.-Annaparochie is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 8,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.