Waterhardheid St.-Jacobiparochie (het Bildt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,10 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in St.-Jacobiparochie. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

St.-Jacobiparochie telt 1.740 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. St.-Jacobiparochie is onderdeel van de gemeente het Bildt. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater St.-Jacobiparochie

De beleving van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 8,10 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 8,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid St.-Jacobiparochie objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 8,10 dH in St.-Jacobiparochie**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water St.-Jacobiparochie

Calculatie voor 8,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in St.-Jacobiparochie?

Een ieder beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats St.-Jacobiparochie is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 8,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.