Waterhardheid St. Willebrord (Rucphen)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in St. Willebrord is om en nabij de 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.

St. Willebrord telt 9.095 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. St. Willebrord hoort bij de gemeente Rucphen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater St. Willebrord

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is zeer subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,84 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,84 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid St. Willebrord objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,84 dH in St. Willebrord**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid St. Willebrord

Becijfering voor 7,84 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in St. Willebrord?

Een ieder ervaart volledig onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats St. Willebrord is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,84 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.