Waterhardheid Stampersgat (Halderberge)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Stampersgat heeft een waterhardheid van ongeveer 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkdeeltjes.

Stampersgat biedt plaats aan 1.205 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Stampersgat hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Halderberge.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Stampersgat

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,84 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douche aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,84 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Stampersgat waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,84 Duitse graden in Stampersgat**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stampersgat

Berekening voor 7,84 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Stampersgat?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stampersgat is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,84 naar 0 dH terug te dringen.