De hardheid van het drinkwater in Staphorst bedraagt ongeveer 7,50 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Staphorst telt 10.595 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Staphorst hoort bij de gemeente Staphorst. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de douchekranen accepteren.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 dH in Staphorst**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Staphorst is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,50 naar 0 dH te reduceren.