Waterhardheid Startenhuizen (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Startenhuizen is om en nabij de 9,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Startenhuizen is 12,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Startenhuizen hoort bij de gemeente Eemsmond. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Startenhuizen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Startenhuizen objectief testen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 9,00 Duitse graden in Startenhuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Startenhuizen

Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Startenhuizen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Startenhuizen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.