Waterhardheid Steenbergen (Steenbergen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Steenbergen heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Steenbergen is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Steenbergen is een relatief kleine woonplaats met 12.435 inwoners. Steenbergen hoort bij de gemeente Steenbergen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Steenbergen

U kunt een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Steenbergen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Steenbergen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Steenbergen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Steenbergen?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Steenbergen is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.