Waterhardheid Steensel (Eersel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,41 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Steensel. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkdeeltjes.

Steensel telt 1.350 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Steensel maakt deel uit van de gemeente Eersel. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Steensel

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 9,41 Duitse graden "prima" vinden en het schrobben van de badkamer accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,41 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Steensel waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,41 dH in Steensel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Steensel

Rekensom voor 9,41 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Steensel?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Steensel is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,41 naar 0 dH te reduceren.