Waterhardheid Steenwijk (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Steenwijk is 7,50 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Steenwijk biedt plaats aan 16.995 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Steenwijk maakt deel uit van de gemeente Steenwijkerland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Steenwijk

U kunt een hardheid van 7,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Steenwijk waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,50 dH in Steenwijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Steenwijk

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Steenwijk?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Steenwijk is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,50 naar 0 dH terug te dringen.