Waterhardheid Steenwijkerwold (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Zo hard is het leidingwater in Steenwijkerwold minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Steenwijkerwold is 8,10 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Steenwijkerwold is een zeer kleine woonplaats met 1.945 inwonenden. Steenwijkerwold maakt deel uit van de gemeente Steenwijkerland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Steenwijkerwold

Men kan waterhardheid van 7,30 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Steenwijkerwold waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,30 Duitse graden in Steenwijkerwold**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Steenwijkerwold

Rekensom voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Steenwijkerwold?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Steenwijkerwold is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.