Waterhardheid Stein (Stein)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het drinkwater in Stein minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Stein is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Stein biedt plaats aan 10.955 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Stein maakt deel uit van de gemeente Stein. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Stein

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Stein objectief testen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Stein**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Stein

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Stein?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stein is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.