Waterhardheid Sterksel (Heeze-Leende)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,23
dH
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,23 dH. Zo hard is het kraanwater in Sterksel minimaal. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Sterksel is 10,70 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Sterksel telt 1.405 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Sterksel hoort bij de gemeente Heeze-Leende. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Sterksel

De indruk van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,23 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 8,23 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Sterksel waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 8,23 dH in Sterksel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sterksel

Calculatie voor 8,23 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Sterksel?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sterksel is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 8,23 naar 0 Duitse graden terug te brengen.