Waterhardheid Stevensweert (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Stevensweert (Staeveswaert) is om en nabij de 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Stevensweert (Staeveswaert) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Stevensweert biedt plaats aan 1.605 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Stevensweert hoort bij de gemeente Maasgouw. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Stevensweert

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Stevensweert objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Stevensweert**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Stevensweert

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Stevensweert?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stevensweert is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.