Waterhardheid Stiens (Leeuwarderadeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Stiens. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag.

Stiens is een kleine woonplaats met 7.650 inwonenden. Stiens ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Leeuwarderadeel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Stiens

Mensen kunnen hardheid van 8,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 8,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Stiens objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,00 dH in Stiens**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Stiens

Berekening voor 8,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Stiens?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt normaliter voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stiens is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 8,00 naar 0 dH terug te brengen.