Waterhardheid Stitswerd (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Dat is de hardheid van het water in Stitswerd. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Stitswerd is een kleine woonplaats met 100 inwoners. Stitswerd is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Stitswerd

De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 9,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Stitswerd waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 Duitse graden in Stitswerd**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Stitswerd

Berekening voor 9,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Stitswerd?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stitswerd is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.