Waterhardheid Stoutenburg (Leusden)

Zacht
0
5,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Stoutenburg bedraagt ongeveer 5,40 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkdeeltjes.

Stoutenburg is een kleine woonplaats met 355 inwonenden. Stoutenburg ligt in de gemeente Leusden. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Stoutenburg

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 5,40 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 5,40 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Stoutenburg waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 5,40 dH in Stoutenburg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Stoutenburg

Rekensom voor 5,40 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Stoutenburg?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Stoutenburg is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 5,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.