Waterhardheid Stoutenburg Noord (Amersfoort)

Zacht
0
5,30
dH
5,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Stoutenburg Noord. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Stoutenburg Noord is 5,80 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Stoutenburg Noord biedt plaats aan 140 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Stoutenburg Noord ligt in de gemeente Amersfoort. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Stoutenburg Noord

Iemand kan een hardheid van 5,30 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 5,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Stoutenburg Noord objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,30 dH in Stoutenburg Noord**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Stoutenburg Noord

Berekening voor 5,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Stoutenburg Noord?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stoutenburg Noord is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.