Waterhardheid Stramproy (Weert)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Stramproy (Rooj). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Stramproy (Rooj) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Stramproy is een erg kleine woonplaats met 5.175 inwoners. Stramproy hoort bij de gemeente Weert. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Stramproy

U kunt waterhardheid van 7,34 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Stramproy waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Stramproy**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stramproy

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Stramproy?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stramproy is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.