Waterhardheid Streefkerk (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Streefkerk minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Streefkerk is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Streefkerk biedt plaats aan 2.500 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Streefkerk hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Streefkerk

De indruk van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Streefkerk objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Streefkerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Streefkerk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Streefkerk?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Streefkerk is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.