Waterhardheid Striep (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Striep minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Striep is 7,30 dH. Dit is tamelijk hard water.

Striep maakt deel uit van de gemeente Terschelling. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Striep

De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Striep objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,00 dH in Striep**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Striep

Berekening voor 7,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Striep?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Striep is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.