Waterhardheid Strijbeek (Alphen-Chaam)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Strijbeek. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Strijbeek is 10,70 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Strijbeek biedt plaats aan 320 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Strijbeek bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Alphen-Chaam.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Strijbeek

Men kan hardheid van 7,50 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Strijbeek waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Strijbeek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Strijbeek

Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Strijbeek?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Strijbeek is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.