Waterhardheid Strijensas (Strijen)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Strijensas. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Strijensas is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Strijensas is een kleine woonplaats met 455 inwoners. Strijensas is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Strijen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Strijensas

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Strijensas objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Strijensas**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Strijensas

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Strijensas?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Strijensas is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.