Waterhardheid Stroe (Barneveld)

Zacht
0
5,90
dH
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Stroe minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Stroe is 6,80 dH. Dit is tamelijk hard water.

Stroe is een kleine woonplaats met 1.580 inwoners. Stroe bevindt zich in de gemeente Barneveld. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Stroe

Mensen kunnen een hardheid van 5,90 dH misschien "geen probleem" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Stroe objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 5,90 Duitse graden in Stroe**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Stroe

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Stroe?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Stroe is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.