Waterhardheid Stroobos (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Stroobos kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 9,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Stroobos is 9,60 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Stroobos is een kleine woonplaats met 310 inwonenden. Stroobos ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Stroobos

De ontvangst van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Stroobos objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,20 dH in Stroobos**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Stroobos

Berekening voor 9,20 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Stroobos?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stroobos is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 9,20 naar 0 Duitse graden te reduceren.