Waterhardheid Stuifzand (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Stuifzand minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Stuifzand is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Stuifzand biedt plaats aan 575 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Stuifzand hoort bij de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Hoogeveen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Stuifzand

De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Stuifzand waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Stuifzand**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Stuifzand

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Stuifzand?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stuifzand is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.