Waterhardheid Sumar (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Sumar. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Sumar is 9,60 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Sumar telt 1.435 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Sumar maakt deel uit van de gemeente Tytsjerksteradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Sumar

De betekenis van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,30 Duitse graden "OK" vinden en het boenen van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 9,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Sumar objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 9,30 Duitse graden in Sumar**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sumar

Becijfering voor 9,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Sumar?

Iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sumar is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.