Waterhardheid Surhuisterveen (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,60 dH. Dat is de hardheid van het water in Surhuisterveen (It Surhústerfean). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,76 kilogram kalkaanslag.

Surhuisterveen biedt plaats aan 5.820 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Surhuisterveen hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Surhuisterveen

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 9,60 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 9,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Surhuisterveen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,60 Duitse graden in Surhuisterveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Surhuisterveen

Calculatie voor 9,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,60 dH x 180m3 = 30,76 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Surhuisterveen?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Surhuisterveen is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 9,60 naar 0 dH te verminderen.