Waterhardheid Surhuizum (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Surhuizum (Surhuzum) ligt in de buurt van de 9,20 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Surhuizum (Surhuzum) is 9,60 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Surhuizum is een zeer kleine woonplaats met 1.370 inwonenden. Surhuizum is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Surhuizum

De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 9,20 dH "OK" vinden en het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 9,20 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Surhuizum waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,20 dH in Surhuizum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Surhuizum

Berekening voor 9,20 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Surhuizum?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Surhuizum is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 9,20 naar 0 Duitse graden terug te brengen.