Waterhardheid Susteren (Echt-Susteren)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Susteren (Zöstere). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Susteren (Zöstere) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Susteren is een kleine woonplaats met 8.095 inwoners. Susteren bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Echt-Susteren.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Susteren

U kunt waterhardheid van 7,34 Duitse graden misschien "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Susteren objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Susteren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Susteren

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Susteren?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Susteren is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.