Waterhardheid Suwâld (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Suwâld (Suawoude) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 9,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Suwâld (Suawoude) is 9,60 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Suwâld telt 675 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Suwâld ligt in de gemeente Tytsjerksteradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Suwâld

Mensen kunnen een waterhardheid van 9,30 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 9,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Suwâld waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 9,30 dH in Suwâld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Suwâld

Becijfering voor 9,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Suwâld?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Suwâld is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.