Waterhardheid Swalmen (Roermond)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Swalmen (Zjwame) bedraagt ongeveer 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Swalmen (Zjwame) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Swalmen biedt plaats aan 8.640 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Swalmen maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roermond.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Swalmen

Iemand kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Swalmen objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Swalmen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Swalmen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Swalmen?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Swalmen is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.