Waterhardheid Sweikhuizen (Schinnen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Sweikhuizen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Sweikhuizen is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Sweikhuizen is een kleine woonplaats met 605 inwonenden. Sweikhuizen maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Schinnen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Sweikhuizen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de tegels aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Sweikhuizen waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Sweikhuizen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Sweikhuizen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sweikhuizen?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sweikhuizen is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.