Waterhardheid Swifterbant (Dronten)

Zacht
0
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,80 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Swifterbant. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 7,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,99 kilogram kalkaanslag.

Swifterbant is een kleine woonplaats met 6.530 inwonenden. Swifterbant is onderdeel van de gemeente Dronten. Deze bevindt zich in de centrale provincie Flevoland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Swifterbant

Men kan waterhardheid van 7,80 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Swifterbant objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,80 dH in Swifterbant**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Swifterbant

Rekensom voor 7,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,80 dH x 180m3 = 24,99 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Swifterbant?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Swifterbant is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,80 naar 0 dH terug te dringen.