Waterhardheid 't Goy (Houten)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in 't Goy is 6,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

't Goy is een kleine woonplaats met 620 inwonenden. 't Goy ligt in de gemeente Houten. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater 't Goy

U kunt waterhardheid van 6,20 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid 't Goy waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,20 dH in 't Goy**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid 't Goy

Rekensom voor 6,20 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in 't Goy?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 't Goy is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,20 naar 0 dH te reduceren.