Waterhardheid 't Harde (Elburg)

Zacht
0
3,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

3,80 dH. Zo hard is het kraanwater in 't Harde. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalk.

't Harde is een kleine woonplaats met 6.510 inwoners. 't Harde maakt deel uit van de gemeente Elburg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater 't Harde

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 3,80 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 3,80 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid 't Harde objectief duiden

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 3,80 Duitse graden in 't Harde**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water 't Harde

Becijfering voor 3,80 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in 't Harde?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 't Harde is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 3,80 naar 0 dH te reduceren.