Waterhardheid 't Loo Oldebroek (Oldebroek)

Zacht
0
3,90
dH
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in 't Loo Oldebroek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 3,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 3,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,50 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in 't Loo Oldebroek is 5,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

't Loo Oldebroek biedt plaats aan 1.265 inwoners. Het is een kleine woonplaats. 't Loo Oldebroek maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Oldebroek.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water 't Loo Oldebroek

Mensen kunnen hardheid van 3,90 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 3,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid 't Loo Oldebroek objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 3,90 dH in 't Loo Oldebroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid 't Loo Oldebroek

Calculatie voor 3,90 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 3,90 dH x 180m3 = 12,50 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in 't Loo Oldebroek?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 't Loo Oldebroek is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 3,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.