Waterhardheid 't Veld (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in 't Veld heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in 't Veld is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

't Veld is een kleine woonplaats met 2.040 inwonenden. 't Veld maakt deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater 't Veld

U kunt waterhardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid 't Veld waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in 't Veld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid 't Veld

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in 't Veld?

Praktisch iedereen beleeft zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 't Veld is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.