Waterhardheid 't Waar (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in 't Waar kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 12,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

't Waar is een erg kleine woonplaats met 105 inwonenden. 't Waar ligt in de gemeente Oldambt. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater 't Waar

De indruk van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid 't Waar waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 12,50 Duitse graden in 't Waar**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid 't Waar

Berekening voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in 't Waar?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 't Waar is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.