Waterhardheid 't Zand (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in 't Zand minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in 't Zand is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

't Zand biedt plaats aan 2.380 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. 't Zand hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater 't Zand

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid 't Zand objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in 't Zand**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid 't Zand

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in 't Zand?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 't Zand is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.