Waterhardheid Tegelen (Venlo)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Tegelen ligt in de buurt van de 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Tegelen is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Tegelen is een naar verhouding kleine woonplaats met 15.250 inwonenden. Tegelen bevindt zich in de gemeente Venlo. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Tegelen

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "OK" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Tegelen objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Tegelen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Tegelen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Tegelen?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Tegelen is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.