Waterhardheid Ten Post (Ten Boer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Ten Post ligt in de buurt van 12,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ten Post biedt plaats aan 860 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Ten Post is onderdeel van de gemeente Ten Boer. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Ten Post

U kunt waterhardheid van 12,50 dH wellicht "OK" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ten Post waardevrij testen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Ten Post**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ten Post

Calculatie voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ten Post?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ten Post is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 12,50 naar 0 dH te reduceren.