Waterhardheid Ter Aar (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Ter Aar. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Ter Aar is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Ter Aar is een kleine woonplaats met 8.865 inwonenden. Ter Aar bevindt zich in de gemeente Nieuwkoop. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ter Aar

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is zeer persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ter Aar waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Ter Aar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ter Aar

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ter Aar?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ter Aar is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.