Waterhardheid Ter Apel (Vlagtwedde)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Ter Apel ligt in de buurt van de 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Ter Apel is 12,50 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Ter Apel telt 8.655 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Ter Apel bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Vlagtwedde.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ter Apel

Men kan waterhardheid van 6,20 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Ter Apel waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,20 Duitse graden in Ter Apel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ter Apel

Calculatie voor 6,20 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ter Apel?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ter Apel is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.