Waterhardheid Ter Apelkanaal (Vlagtwedde)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Ter Apelkanaal bedraagt ongeveer 6,20 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Ter Apelkanaal biedt plaats aan 1.030 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Ter Apelkanaal ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Vlagtwedde.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Ter Apelkanaal

Men kan hardheid van 6,20 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Ter Apelkanaal waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,20 Duitse graden in Ter Apelkanaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ter Apelkanaal

Rekensom voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ter Apelkanaal?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ter Apelkanaal is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden te reduceren.